TESTIRALI SMO… Formax Walker Cast – Štap za pecanje casting tehnikom

Decembar, voda je zahladnela i izbistrila se, i upravo za ovu priliku smo na Dunav poneli prikladan pribor.

Pre svega, tu je oštar i snažan štap koji kroz zgusnutu, hladnu vodu (vodu sa velikim otporom) „vodi“ varalice sa lakoćom.

Prilikom pecanja casting tehnikom, mašinica (multiplikator u ovom slučaju) stoji okrenuta na gore i gleda u nebo. Caster ili multiplikator se mota istom rukom i u istom pravcu kao i mašinica, a značajno je spomenuti da se na nekim modelima može menjati strana ručice.

Vrline i mane tehnike

Kada smo kod same tehnike, treba spomenuti da ova vrsta pecanja godinama stvara veliku odbojnost kod ribolovaca na našem području. Neki od razloga su smanjeni domet izbačaja, mršenje strune pri bacanju, manji prenosi, namotana dužina jednim okretom i potreban prostor u čamcu ili obali za zabačaj.

Pored mana koje naši pecaroši pronalaze, glavne vrline ove vrste pecanja, pa i Walker cast štapa, su direktnost, oštrina i moćan i intenzivan prenos događaja na dnu terena na kom se peca.

Slobodno se može reći da je Formax napravio pravu poslasticu. Štap sa testa je izuzetno jak u donjem delu i tome doprinose prva dva SiC provodnika koja su dvostopalna pa je spreman za velika opterećenja i trofejne ulove. Vrh je brz i izuzetno oštar što pri pecanju smuđa omogućava kontriranje bez velikih napora i lako kačenje ribe na udicu. Vršni provodnici su jednostopalni i tako ne remete savijanje i rad gornjeg dela i pored brzine i snage štapa dozvoljavaju gipkost i elastičnost bez bojazni od prelamanja.

Zahvaljujući dužini od 258cm i oštrini, domet izbačaja je izuzetno veliki pa se ovim štapom lako pretražuje veliki teren sa jedne pozicije. Zbog direktnosti kojoj doprinosi multiplikator i provodnici zalepljeni uz blank štapa, po potrebi ali bez problema, moguće je pecati sa jako malim olovnim glavama od 5 do 10 gr, a sa gramažama od 15 do 40 je pravo uživanje.

“Pištolj grip” rukohvat omogućava precizno baratanje štapom i sprečava uvrtanje u borbi sa ulovom, dobro pozicioniran i uz dobar balans koji štap poseduje dozvoljava dug ribolov bez umaranja. Gornji reo rukohvata je napravljen od plute dok je donji kombinacija EVA materijala i plute na samom kraju. Ovakva izrada garantuje udobnost, omogućava lako čišćenje nakon ribolova prirodnim mamcima (kederima) dok pluta na mestu koje se oslanja na lakat, pruža jaku potporu.

Završni lak je visokog kvaliteta, kao i HMC karbon od kog je štap izrađen pa specifična kružna tekstura trpi čvrkanje u čamcu i transportu, tako štap i nakon dužeg vremena intenzivnog korišćenja, poput nekih, dobro krije svoje godine.

Šta reći za lični utisak? Uzeli smo štap i za nas – toliko se pokazao kvalitetnim!

Share this post

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Validacija *


Proizvod je upravo dodat u Vašu korpu.: