ForMax FLAME SPIN 1004

2.690,00 RSD

ForMax FLAME SPIN 1004

ForMax FLAME SPIN masinica je varaličarska mašinica univerzalne namene, moderno dizajnirana i precizno izrađena.

Karakteriše je izuzetno tih i precizan rad.

Dolazi u nekoliko modela:

Model Prenos Težina Broj lagera Kapacitet mm/m
4000

3000

1004

5,2:1

5,2:1

6,2:1

255gr

249gr

220gr

5+1

5+1

5+1

0,35/165

0,30/180

0,15/100

 

Opis

ForMax FLAME SPIN 1004

PLAMEN IZ FORMAXA

Flame Spin je jedna od mašinica kod koje zbog niske cene ne očekujete ništa posebno a iznenadi vas i više nego prijatno lepim i glatkim radom i izdržljivošću svojstvenom mnogo skupljim modelima

“Ako ne znaš šta je dobro, sigurno znaš šta je skupo“ – stara i mudra narodna izreka i ako se držite toga pri kupovini, zaista su male (ili bar daleko manje) šanse da ćete pogrešiti. Ali šta naravno ako nemate novca za skupe stvari, ili jednostavne ne želite da ga trošite u većoj meri, kako u moru jeftinih stvari odabrati nešto što će vam raditi posao, odnosno u potpunosti ili bar većim delom zadovoljavati vaše potrebe? Nešto nećete baciti posle svega jedne ili dve upotrebe?
Eeee, to je već „umetnost“, a potrebno je sigurno i određeno poznavanje materije, iskustvo ili – u ova moderna vremena – praćenje svih mogućih izvora informacija, od razne štampane i elektronske literature preko ličnih poznanstava i kontakata do raznih društvenih mreža, te puno veštine da iz tog „mora informacija“ izvučete samo one relevantne i zaista pouzdane. Ovo generalno važi bilo šta da kupujete. Ili, da se jednostavno pouzdate u svoju sreću i osećaj, pa šta već bude ali da ste pritom u stanju da se pomirite i sa tim ako pogrešite i budete morali kupovati ponovo.
No, da vam ipak uštedimo vreme i malo pomognemo u kupovini, pokrenuli smo zato i ovaj naš blog i ovakve teme. Ako možda usput razbijemo i neke predrasude – tim bolje. Tema ovog teksta je jedna od mašinica za pecanje za koju vam zaista ne treba mnogo novca. Da vidimo o čemu se radi…

Moderna klasika

Formax Flame („plamen“) je jedna u nizu Formax mašinica koje su nastale u poslednjih 15-tak i više godina pri čemu je svaka sledeća generacija za nijansu poboljšavana i nasleđivala je proverena rešenja sa prethodnih modela. Te mašinice našle su u međuvremenu put do brojnih vlasnika a dvogodišnja garancija od samog starta (čak i u vremena kada zakonska regulativa to nije uopšte zahtevala za tu kategoriju artikala) itekako je pomogla mnogima u odluci da ih kupe. Usvajanje tehnologija proizvodnje odnosno masovna produkcija u fabrikama na Dalekom istoku omogućile su da vremenom da dođe do velikog pada cena uz zadržavanje pa čak i određeno poboljšavanje kvaliteta izrade. Ili, prostije rečeno, pre 20, 30 ili više godina sličnu mašinicu biste morali platiti daleko više.

Konkretno, Formax Flame spin proizvodi fabrika Viva, jedna od najvećih fabrika u Kini (fabrika koja inače pravi mašinice i za druge mnogo zvučnije brendove), što lako možete i sami utvrditi ako pogledate u deklaraciju te mašinice koje je naravno dostupna na novom web sajtu. Ako se neko nekada i stideo kineskog porekla pribora (a jeste, zaista), to odavno više nije slučaj. U Kini se danas apsolutno sve proizvodi, ta država je postala jedna velika svetska fabrika. Kinezi lete čak i na Mesec, pa hajde zato da im konačno verujemo da umeju da naprave i kvalitetnu mašinicu za pecanje. Znate li da je nekada i „made i Japan“ važilo za nekvalitetnu i jeftinu robu? A gde su Japan i ta etiketa danas…

Srce od cinka i mesinga

Hajde da odmah zavirimo u unutrašnjost odnosno njeno srce, ono što je najvažnije kod svake mašinice pa tako i ove. Na fotografiji možete videti da Flame ima pogonski zupčanik od legure cinka i gonjeni od mesinga (mašinski rezan).

Špulnu podiže odnosno najlon slaže sistem sa dodatnim zupčanikom sa trnom i klizačem sa „S“ krivajom koji su takođe od cinka, dok je osovina špulna čelična (a tu je takođe i jo jedna pomoćna osovina koja stabilizuje klizač). To je standardno rešenje koje se može videti kod većine mašinica u poslednjih 40-tak i više godina tako da se tu zaista nema šta prigovoriti, samo je pitanje kvaliteta upotrebljenih materijala i preciznosti izrade. Kvalitet materijala utiče na dugovečnost a preciznost izrade se vidi čim zavrtite mašinicu – bilo koju pa i ovu. Kod Flejma ćete zaista biti prijatno iznenađeni vrlo finim radom i opštom utegnutošću mašinice koja košta ispod 3.000 dinara.

Finom radu pomaže i 5 kugličnih ležajeva uz dodatak jednosmernog u glavi mašinice (super-stoper koji momentalno zaustavlja rotor, ne dozvoljava pomeranje ni delić milimetra unazad, što štiti pogonski mehanizam od jakih udara pri kontrama, zakačinjanju za dno i slično).

Da kažemo i gde su ti ležajevi raspoređeni: dva su na osovini pogonskog zupčanika, dva na gonjenom i jedan ispod dodatnog zupčanika koji podiže špulnu. Treba usput reći i da je sve to fino upakovano u kompaktno i lagano kućište od modernog, čvrstog i žilavog ABS polimera ili popularno zvanog „grafita“, kako mu mi ribolovci tepamo, sve u potpunosti i skladu sa cenom i namenom mašinice.

Špulna od aluminijuma

U početku masovne proizvodnje modernijih generacija mašinica metalne špulne su bile znak više klase i većeg kvaliteta a danas ih nemaju samo one baš baš najjeftinije. Tako i Formax Flame spin ima lepu i laganu aluminijumsku špulnu, tamo bruniranu. Dva manja modela (1004 i 2004) imaju u skladu sa svojom namenom pliće špulne dok su na dva veća (3000 i 4000) standardne dubine.

Ova serija ima još i model 5000 koji je najveći i najjači ali on je i nešto drugačiji od ostalih modela i biće predmet nekog posebnog teksta. Dva manja modela su odlična recimo za ultra-lako ili lako varaličarenje odnosno ribolov na plovak, dok su dva veća (a pogotovo peti najveći) sposobna i za srednje varaličarenje, lakši dubinski ribolov, lov grabljivica na žive mamce i slično. Dakle, zavisno od veličine ovo su univerzalne mašinice u širem smislu reči.

Što se špulne tiče, vredi još napomenuti i da je na njoj postavljen i lepo oblikovan i obrađen okrugao metalni line clip (zakačka za najlon) a ako okrenete špulnu videćete da nije zalepljen ili zanitovan (kako to zna biti kod loših i baš jeftinih modela) već je urađen vrlo pažljivo i sa oprugom koja ga drži na poziciji.

Formax Flame spin takođe ima i frontalno postavljenu proklizavajuću kočnicu pa su u špulni smešteni i njeni diskovi. Reč je o nizu blago nauljenih i naizmenično postavljenih filcanih i metalnih diskova, rešenje skoro identično kao i na većini modernih mašinica, a veoma liči na ono koje Daiwa primenjuje već godinama. Ni ovde nema zamerke – sve klasika, proverena dakle odavno, a sama kočnica lepo radi i ravnomerno otpušta najlon pri svim opterećenjima.

Živela dugovečna opruga!

I rotor kod ove mašinice je izrađen od istog materijala kao i kućište a zadatak mu je da nosi preklopnik najlona sa vođicom strune i ostali elementima. Skidanjem poklopca rotora sa strane do vođice strune možete videti da ova mašinica ima tzv. „long life“ (dugovečnu) oprugu tako da nema nikakvog straha od pucanja i problema te vrste. To je spiralna opruga poput one u hemijskoj olovci, dakle sa mnogo zavoja i koja je zato daleko rasterećenija od klasične (a koja ima samo dva-do tri zavoja) i lomovi su time eliminisani u potpunosti. Većina savremenih mašinica ima ovakvo rešenje ali se nažalost čak i kod nekih najnovijih pa i zvučnije brendiranih desi da ipak imaju tu staromodnu oprugu (što je zaista katastrofa u ovo moderno vreme). Srećom pa to nije slučaj kod Flame-a.

Rotor nosi još dva bitna elementa a to je žica preklopnika – koja je u slučaju Flame mašinice debela i izrađena od aluminijuma (kao kod skupljih modela), a tu je i anti-tvist vođica strune presvučena titan-nitridom, slojem tvrdog materijala prepoznatljivog po zlatnoj boji a koji ne dozvoljava njeno habanje. „Anti-Twist“ znači da je dizajnirana tako da uvrtanje strune ili najlona smanjuje na minimum jer ima posebno oblikovan usek u koji najlon upadne i vođica ga tako vodi a pritom se i rotira da smanji trenje i omogući lako namotavanje najlona na špulnu.
Nije nas mrzelo ni da rastavimo vođicu da vidimo i njen sklop: unutra ima klizni teflonski ležaj uz dodatak par teflonskih i jednu mesinganu podlošku.

Bilo bi naravno bolje da je unutra kuglični ležaj da bi se još lakše rotirala ali nešto mora da bude rezervisano i za skuplje modele, zar ne? U svakom slučaju ni ovo nije loše rešenje, bar vam taj „ležaj“ neće nikad crći, samo je potrebno da mu vremena na vreme malo kapnete ulja da bi se još lakše rotirao, a ako to i zaboravite nije problem. Ovakvo rešenje svašta trpi, čak i puno više nego kada unutra bude ležaj. A može se i zameniti u sopstvenoj režiji i pravim ležajem, ako baš ustreba.
Od ostalih rešenja moramo pomenuti da ova mašinica ima i lepu i jaku metalnu ručicu crne boje, delimično i mašinski obrađenu da bi bila lakša i elegantnija, a na njoj je takođe provereni gumeni valjkasti rukohvat – dizajneri nisu ni tu mnogo eksperimentisali.  A i zašto bi?

Slobodno kupuj!

Šta reći za kraj? Proverena rešenja bez eksperimentisanja, sasvim kvalitetni materijali, vrlo precizna izrada i masovna proizvodnja (uz dobru finalnu kontrolu) dali su kao rezultat jeftinu mašinicu vrlo lepog izgleda i dobrih performansi. Kompletna utegnutost i vrlo tih i gladak govore da je reč o kvalitetnoj mašinici uprkos njenoj prilično niskoj ceni. Nedavno smo imali priliku da ForMax Flame Spin isprobamo u dvodnevnom varaličarenju štuke na Vlasinskom jezeru i pokazala nam se fantastično (iako nažalost ništa nismo ulovili – sem ako se dve štukice od po 300 grama i jedna malo veća od kile za dva dana smatraju ulovom), iako smo vukli prilično velike varalice koje prave dosta otpora.

I posle svih tih napora (a koristili smo modele 3000 i 4000 uparene sa Thunder NG Spin štapovima) oba Formax Flame spin -a radila su glatko i lako kao kada su izvađeni iz kutije i sve govori da će tako i ostati. Slaganje najlona im je takođe bilo uredno i lepo, nisu mrsili strunu niti smo morali dirati ili dodavati podloške ispod špulne.
Dakle, što se mene tiče – srdačna preporuka za kupovinu, za ovaj novac kod Flejma apsolutno nema greške, garantujem da ćete od te mašinice dobiti i puno više nego što budete očekivali.

Model Prenos Težina Broj lagera Kapacitet mm/m
4000

3000

1004

5,2:1

5,2:1

6,2:1

255gr

249gr

220gr

5+1

5+1

5+1

0,35/165

0,30/180

0,15/100

Ponudu mašinica sa prednjim drilom možete pogledati:

MAŠINICE SA PREDNJIM DRILOM

Kompletnu ponudu mašinica možete pogledati:

MAŠINICE

Naša Facebook stranica na kojoj možete pročitati i videti aktuelnosi iz sveta pecanja kao i aktuelne akcije i ponude iz našeg asortimana:

SZTR PLOVAK PLUS FACEBOOK

ForMax FLAME SPIN Masinica are universal purpose decoy machines, modernly designed and precisely made.

In smaller sizes, they are also great for float fishing.

The smallest size 1004 is great for ultra-easy lure or bolognese sticks.

While sizes 3000 and 4000 are ideal for easy and medium cheating.

In addition to the description that carries with it the word „easy“, all versions of the typewriters are very capable and ready to carry a load larger than a string or nylon on them.

When you look at the fact that the size 1004 can accommodate 165m of nylon 0.30mm, it means that with a little dry play, it will also bring bigger predators.

Dodatne informacije

Težina mašinice

<300gr

Prenos

6.2:1

Broj Ležaja

5+1

Brend mašinice

ForMax

Veličina mašinice

1004

Brand

Formax

Kompanija Formaxstore d.o.o prisutna je na domaćem tržištu još od davne 1992. godine. Formax Sa počecima kao mala porodična firma i od tada konstantno radimo na njenom razvoju, unapređenju i podizanju kvaliteta usluga i proizvoda. Od porodične firme sa par zaposlenih postali smo lider na tržištu Srbije u ovoj branši i renomirana kompanija sa preko 40 zaposlenih koja i u evropskim razmerama predstavlja sinonim dobrog i uspešno poslovanja. Misija naše firme je ponuditi potrošačima maksimalan kvalitet i performanse za uložen novac! U ponudi imamo zaista izuzetan asotiman ribolovačkog pribora i opreme a kao okosnica ponude tu su asortimani naša dva sopstvena brenda Formax i Carp Pro Distributeri smo i zastupnici za tržište Srbije i preko 20 renomiranih svetskih kompanija: Daiwa, Cormoran, Owner, Penn, Berkley, Abu Garcia, Zebco, Quantum, Browning, Rapala, Korda, Guru, Delkim, Varivas, YGK, Keitech, Megabass, Humminbird, Minn Kota... Svaki ribolovac Srbije i regiona je bar čuo za Formax ribolovačku opremu, ako ne i pecao sa njom. Ova činjenica govori mnogo o kvalitetu brenda i širini asortimana koji nudi. Formax je svoju opremu podelio u nekoliko linija poput Formax Visage serije koja predstavlja njihov varaličarski pribor (štapove i mašinice za pecanje) Formax visage rapid         U Formax Attack liniji se nalazi dodatni varaličarski pribor od kutija i torbi za varaličarski pribor do samih varalica. Formax attack Formax Elegance predstavlja seriju opreme namenjene feeder ribolovu. Uzimajući u obzir trenutnu ponudu opreme za ribolov u Srbiji i regionu ova serija prednjači u odnosu cene i kvaliteta. Kao biser Elegance serije se nalaze takmičarske feeder stolice vrhunskog kvaliteta a pristupačne cene. FEEDER STOLICA elegance Rivercraft serija opreme namenjena je jakom, rečnom feeder ribolovu a štapovi sa cenom od oko 50e, izuzetno tankim blankom i izvrsnim karakteristikama su pravi biser na tržištu. formax rivercraft  
Formax

Recenzije

Još nema komentara.


Budite prvi koji će napisati recenziju za „ForMax FLAME SPIN 1004“