Mašinice za pecanje i ribolov

Features – Daiwa US

Većina pecaroša opremu za ribolov bazira prema izboru štapa. Često zbog takvog izbora pri udaru veće ribe, mašinica zbog svojih nedostataka zna da zakaže i prevari vas.

Zbog takvih situacija za svoj asortiman biramo najkvalitetnije i najpouzdanije mašinice u ponudi.

Varaličarske mašinice za pecanje –

Pri izboru mašinice za varaličarenje potrebno je uzeti u obzir šeljene gramaže bacanja, debljimu konca ili najlona i vrstu varaličarenja koju želite da koristite. Tako je potrebno napraviti sklad veličine mašinice, prenosa mašinice sa štapom i tehnikom koju koristite. Neretko, kada se promaši željeni prenos, kupi mašinica sa bržim prenosom za teško varaličarenje, ribolov postaje naporan. Tada se mašinica izuzetno teško okreće a svo opterećenje spada na prenosni mehanizam koji, zbog ove situacije, neretko puca.

Obrnuta situacija vas može zateći ukoliko kupite sporu mainicu za lako varaličarenje, vuču obrtnih varalica ili pilkera. U ovoj situaciji vas sporohodna mašinica onemogućava da ribu uopšte upecate jer nećete uspeti da dovoljno brzo uvlačite konac, ili kao i u prvom primeru, uspećete da povlačite varalicu ali sa velikim naporom jer je potrebno 3 puta okrenuti sporohodnu mašinicu dok brz prenos za to traži mnogo manje energije.

Feeder mašinice za ribolov –

feeder mašinice, isto kao i varaličarske svoj izgled grade namenom. Tako možemo lako razdvojiti Long-cast feeder mašinice od klasičnih jakih feeder mašinica namenjenih rečnom feeder ribolovu.

Vrstu i veličinu feeder mašinice morate izabrati uzimajući u obzir opseg težina feeder hranilica, dužinu štapa, debljinu najlona i daljine izbačaja.

Temu prenosa ukratko smo objasnili kroz varaličarske mašinice, ali vas takva situacija može zateći i u feeder pecanju. Brži prenosi su namenjeni brzom pecanju sa manjim hranilicama, dok kod korišćenja većih hranilica na brzim mašinicama ima kontra efekat i čini ribolov izuzetno teškim.

Kod odabira Feeder mašinica za ribolov bitno je obratiti pažnju na debljinu najlona. Kod klasičnih špulni potrebno je mnogo tankog najlona kako bi se popunila mašinica dok kod long-cast mašinica nije preporučljivo korišćenje debljih najlona zbog opasnosti spadanja, smotavanja i mršenja na samoj špulni.

Long cast mašinica za ribolov
Long cast mašinica za ribolov

Šaranske mašinice su primenom QD (quick drag) sistema dobile novu podelu. Ranije su se delile na mašinice sa baitrunnerom ili bez njega, na long cast i klasične šaranske mašinice. Sada je QD uneo revoluciju u šaranski ribolov. Tako šarasnkim ribolovcima ostaje da odgovore na nekoliko pitanja i lako će izabrati idealnu mainicu. QD, brza kočnica omogućava blasično dubinsko pecanje koliko ne želite da koristite signalizatore i šarana puštate da beži pre same kontre, smanjuje broj pokretnih delova u mašinici i njenu težinu.

Kada se bira šaranska mašinica bitno je dati odgovor na pitanja da li želite QD sistem ili baitrunner, da li vam je potreban dalek izbačaj (long cast špulna) ili će klasična špulna završiti posao.

Nebitno da li su u pitanju varaličarske, feeder, šaranske ili univerzalne mašinice, biramo ih prema njihovim prednostima i predstavljamo svojim kupcima.

 

Iskusni ribolovci u našem timu će vam pomoći da lako izaberete najbolji kvalitet za predloženi budžet.

Ukazati na sve mane i istaći prednosti svakog proizvoda koji vas interesuje i tako vam olakšati kupovinu mašinica za sve vrste ribolova.

U našoj ponudi ćete pronaći masinice za pecanje najvećih proizvođača poput:

Penn , Cormoran, Daiwa, Abu Garcia, Formax