Šaranski stapovi

Šaranski ribolov je godinama u nazad popularna disciplina pecanja.

Sve što karakteriše šarana kao ribu, najveći proizvodjači su smestili u karakteristike štapova.

Tako su saranski stapovi jedni od najkvalitetnijih i najizdržljivijih štapova u ponudi.

Glavna karakteristika im je jaka ali parabolična kičma koja obezbeđuje da udica ostane zakačena i ne pocepa meka usta šarana pri agresivnom begu i promeni pravca.

Šaranski štapovi za ribolov

Ribolov i oprema koja se koristi napreduje velikom brzinom a u tome prednjači šaranski ribolov.

Šaran se nekada najviše pecao na klasičan, zatvoreni dubinski sistem dok danas ribolovci najviše koriste stalke za štapove, rod pod držače sa signalizatorima ugriza i tvoreni sistem gde se ovoj lukavoj ribi dozvoljava da nakon uzimanja mamca slobodno beži nekoliko metara i tako sama zabode oštru udicu.

šaranski štapovi

Za ovu vrstu pecanje načešće se koriste:

  • Šaranski štapovi 3m

Šaranske štapove od 3 metra karakteriše izuzetna indikacija i najsitnijeg ugriza, tanak blank štapa i veliko uživanje prilikom zamaranja ribe zbog izuzetnog prenosa koji poseduju. Nedostatak štapova za ribolov šarana dužine 3m je smanjen domet plasiranja mamca. Od ovih štapova nije za očekivati da prebace 50m bez obzira na akciju koju poseduje.

  • Šaranski štapovi 3,6m (12ft)

Klasični univezalni, ujedno i najbolji šaranski štapovi namenjeni za sve vrste voda i daljina izbačaja. Akcija bacanja određuje mogućnost daljine izbačaja. Karakteriše ih padabolična akcija. Sve više proizvođača na svoje šaranske štapove 3,6m dužine stavlja veliku prvu veliku kariku fi-50 (Ø50) koja smanjuje otpor sprovodnika i mogućava dalji izbačaj. To je ranije bila praksa na dužim modelima štapova i spod štapovima, dok su štapovi ove dužine imali

Šaranski štapovi 3,6m (12ft) klasične sprovodnike.

  •  Šaranski štapovi 3,9m (13ft)

Štapovi namenjeni pecanju na velikim daljinama. Karakteriše ih pojačana kičma i velika akcija bacanja kako bi se omogućili izbačaji na daljine preko 80 a nekada i preko 100m. Zbog svoje dužine i namene imaju osetljiv vrh koji omogućava indikaciju i na velikim daljinama.

šaranski štapovi 3,9m

  • Spod štapovi

Namenjeni bacanju spod raketa i najčešće su potpuno neupotrebljivi za pecanje, izuzev nekoliko modela dostupnih na tržištu. Uz njih se kupuju long cast spod mašinice koje, kao i ovaj štap, izgledaju kao i obični šaranski štapovi sa tim da je spod štap ojačan a spod mašinice imaju brz prenos kako bi se raketa sa velike udaljenosti lako vratila do ribolovca.

Spod štapovi

Da li pecate klasičnim dubinskim sistemima, kaveznim hranilicama, sa obale ili čamca, u našem asortimanu šaranskih štapova ćete pronaći nešto za sebe.

Najbolji šaranski štapovi

Sve ribolovce početnike muči pitanje koji su najbolji šaranski štapovi i kako ih izabrati. Gore smo naveli samo neke karakteristike ovih štapova i njihove primene. 3,6m (12ft) su svakako najuniverzalniji i sa jačom akcijom će zadovoljiti sve potrebe pecanja na našim vodama a vi ćete biti konkurentni gde god da se pojavite.

Najveći asortiman šaranskih štapova i opreme za šaranski ribolov možete pronaći u našoj online prodavnici ili maloprodajnom objektu u Pančevu.

Godinama se ova tehnika drži u vrhu najpopularnijih, sa porastom trenda, pa smo našim kupcima obezbedili najpoznatije i najkvalitetnije proizvođače i štapove.

Neki od brendova koje izdvajamo iz ponude su: Sportex, Daiwa, Cormoran, Formax, Spro, Shimano