Postavljanje silikonskih varalica na običnu i offset (worm) udicu

Silikonske varalice

Postavljanje silikonskih varalica na običnu i offset (worm) udicu

Često uzimamo zdravo za gotovo važnost pravilnog postavljanja silikonskih varalica na udicu, pogotovo pri objašnjavanju početnicima kako da to urade pravilno.

Svaki silikonac je dizajniran i testiran od strane proizvođača, nije tajna da mamci od meke plastike moraju biti postavljeni pravilno da bi radili kako je predviđeno.

Ako silikonska varalica nije navučena ne udicu potpuno pravo i bez ikakvih izbočina, ne možete očekivati da će pod vodom izgledati potpuno živo i nakon toga uhvatiti ribu. Jedan deo ribolovaca nema nikakvih problema pri postavljanju silikonskih varalica na sve vrste udica, verzirani su i to mogu učiniti bez gledanja i po mrklom mraku a pritom postizati savršene rezultate. Međutim, postoje i drugi, koji se redovno bore da svog silikonca postave kako treba. Pa vam donosimo nekoliko saveta kako.

U osnovi, postoje dve vrste postavke silikonaca na udicu koje morate uvežbati, nakon toga sve ostalo je varijacija na temu i deluje prosto- standardna postavka na jig olovnu glavu glavu i postavka silikonca na offset (worm) zakrivljenu udicu.

Oba su poprilično jednostavna i mogu se lako pokazati u slikovnom vodiču korak po korak kao i pogledati u priloženim video nimcima na kraju teksta.

Standardna postavka na jig olovnoj glavi:

 • Prvi korak je postaviti udicu pored varalice kako bi se odredilo mesto na kom udica treba da izađe iz varalice.

 • Sledeće što je potrebno uraditi kako bi mamac svaki put izgledao isto je označiti mesto na kom će udica izaći iz varalice. Neki ribolovci to rade teko što udicom recnu varalicu ali je tako i oštete. Sasvim je dovoljno varalicu ubosti udicom nekoliko milimetara, onoliko koliko je neophodno da trag bude vidljiv a silikon se ne ošteti.

 • Udica se ubada u prednji deo silikonske varalice (riblja usta)

 • Varalicu je potrebno polako navući na udicu uz obraćanje pažnje da špic udice sve vreme probada silikonca kroz sredinu, ne približajući se ni stomaku ni leđima kako bi varalica ostala savršenog oblika i bez grba.

 

 • Kada je vrh udice izašao kroz prethodno naprevljenu rupicu na leđima, potrebno je polako izvući ostatak udice kako bi rupica ostala što manja a silikonac kasnije ne bi spadao zbog cepanja. A baš takva greška, do duše ne prevelika, se vidi na fotografiji ispod.

 • Kada je varalica postavljena na udicu, ostaje najbitniji deo koji osigurava dugotrajnost i mogućnost hvatanja nekoliko riba na isti silikon i onemogućava spadanje, a to je navlačenje na olovnu opnu preko udice. Bito je glavu varalice uhvatiti čvrsto i polako je navući preko olova a da pritom “usta” ostanu cela i silikon ne pukne. Ukoliko dodje do pucanja nakon svakog udarca ribe silikon će se svlačiti sa udice.

 • Kada je sve na svom mestu, još malo podesite i centrirajte silikonca kako bi izgledao isto kao i bez udice a u vodi proizvodio pokrete i vibraciju baš kakvu je proizvođač dizajnirao.

 • Posao je gotov i u rukama brzo i lako imate savršeno nameštenog silikonca!

Postavljanje silikonske varalice na offset (worm) udicu

Ova vrsta udica i postavke svoju primenu nalazi na terenima koji su puni preprekao poput granja i trave pa se sakrivanjem udice u silikon onemogućava kačenje.

 • Kao i kod klasične postavke, potrebno je postaviti udicu pored varalice i odediti gde udica treba da prođe i izađe iz silikonca a da on ne promeni oblik. Označiti na leđima zarezivanjem ili blagim bušenjem gde je potrebno da udica izađe iz silikona.

 • Probušiti i provući udicu kroz “bradu” silikonca sve do polomljenog dela udice. U tom trenutku silikonac će biti okrenut naopačke, leđima na dole, pa je potrebno okrenuti ga dok je prevlači preko polovljenog dela udice do konačne pozicije glave silikonca na udici.

 • Kada je glava silikonca na svom mestu, špicem udice je potrebno probosti silikonca sa donje strane kako bi špic izašao kroz na početku označenu ruicu ili zarez. Zbog oblika udice najbolje je probosti varalicu pod uglom od 90 stepeni.

 • Udica bi trebala da izađe pravo kroz centar leđa varalice. Malo pomerite varalicu kako bi izgledala kao i bez udice a pod vodom dala savršenu vibraciju i pokret.

 • Lagano sakrijte špic udice ispod površine silikona i pred sobom imate savršeno postavljen silikonac za pecanje na terenima punim travom ili granjem.

Bitna napomena za ovu vrstu postavke je da nije svaka vrsta silikonske varalice namenjena postavljanju na worm(offset) udice. Kako bi se uspešno lovilo ovom postavkom potrebno je da silikon bude mekan, što mekši to bolje. Kod tvrdih silikonaca postoji probem jer udica ne uspeva na vreme da izbije iz silikona i otvori se kako bi zakačila ribu.

Nekoliko video snimaka koji će vam pomoći kod postavke silikonskih varalica i odabira sistema kojim lovite grabljivice:

 

Share this post

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Validacija *


Proizvod je upravo dodat u Vašu korpu.: