KADA SE KORISTI MULTIPLIKATOR I ŠTAP ZA MULTIPLIKATOR (BAIT CASTING) ZA LOV ŠTUKE

KADA SE KORISTI MULTIPLIKATOR I ŠTAP ZA MULTIPLIKATOR (BAIT CASTING) ZA LOV ŠTUKE

Multiplikatori se vrlo često koriste u Americi za lov svih vrsta riba, kako morskih tako i slatkovodnih. Čak su daleko popularniji od klasičnih, stacionarnih mašinica za ribolov.

Razlika je u špulni: kod običnih, stacionarnih mašinica, špulna je fiksna a kod multiplikatora ona se okreće i pri zabacivanju i pri namotavanju strune.

Kod nas, a i u Evropi, ribolovci su izbegavali da koriste multiplikatore, najviše iz straha da neće savladati zabacivanje ili da će zamrsiti strunu.

Međutim, najnovija tehnologija magnetnih kočnica je toliko usavršena da su ovi problemi praktično nestali. Uz pravilno podešavanje magnetne kočnice i prilagođavanje težini mamca koji zabacujemo ribolov sa multiplikatorima je postao zadovoljstvo.

Ipak, mi smo navikli na naše klasične mašinice i uglavnom se ređe opredeljujemo za ove ,,američke ludosti”.

Što se tiče zabacivanja lakših mamaca tu smo potpuno u pravu. Multiplikatorima ćete ostvarivati manje domete ako bacate ,,Rapalu Original” od 5 cm ali ako uzmete neku ,,džerk” varalicu od 15 cm tešku 20 grama videćete razliku.

Teški mamci se zabacuju dalje multiplikatorima i štapovima namenjenim za njihovo korišćenje nego stacionarcima. Uz izbor neke osmonitne nano strune (Owner KIZUNA BRAID X8) ostvarićete zaista daleke zabačaje.

Pitanje je bilo: ,,kada koristiti multiplikator za lov štuke?” Postoje nekoliko situacija kada je to zaista opravdano i kada pruža prednost u ribolovu.

LOV ŠTUKE TEŠKIM DŽERK VARALICAMA

Kod nas postoji nekoliko revira na kojima se može uloviti velika štuka (Jamura, Banatsko Karađorđevo na primer, Jezero Joca…) Govorimo o primercima od 4, 5, 6kg i većim.

One obično napadaju velike mamce koji se sporo kreću, posebno u zimskim uslovima kada štede energiju. Tada dolaze do izražaja veliki i teški džerkovi. Njih je potrebno voditi kratkim trzajima a za to su neprevaziđeni kraći (2,10 do 2,40) multiplikatorski štapovi brže akcije (Savage Gear Custom Jerk 2,03m 125g, Dam Effzet Evidence Cast 2,15 15-45g, ABU Garcia Venturi Jerk 1.91 60-140g.).

Sam ergonomski položaj u ruci vam omogućava, trzajima na dole, da sa lakoćom vodite svaku džerk ili tvič varalicu bez obzira na veličinu.

Odgovarajućim multiplikatorom (Penn Fanthom 200 LP, WFT Jerk II Baitcast LM, ABU Garcia Silver Max) ćete ostvariti daleke zabačaje, a dvostruki sistem kočenja i mogućnost brzog podešavanja kočnice će udvostručiti izglede da izađete kao pobednik u borbi sa ribom teškom nekoliko kilograma.

Umesto da koristite neku tešku stacionarnu mašinicu veličine 4000 ili 5000 postizaćete isti a i bolji učinak sa ,,multićem” koji je duplo lakši i snažniji.

LOV ŠTUKE VELIKIM SPINERBAITIMA I SPINERIMA

Ako želite da brzo uništite vašu stacionarnu mašinicu onda bacajte velike spinere (Formax Attac Welter Spinner vel.5, Formax Attac Bell Spinner vel.5) i spinerbajte (Berkley Dex Spinnerbait TG3/4 21g, Daiwwa Prorex DB Spinnerbait 21g, Quantum Spinner Bait Snow 10cm 20g). Oni naime pružaju veliki i konstantan otpor koji za kratko vreme može oštetiti vašu mašinicu.

Osim toga, osećaj da se mašina ,,muči” dok mota može poprilično da vam upropasti uživanje u ribolovu.

Sve ovo možete izbeći korišćenjem multiplikatora. Oni su tako konstruisani da skoro i ne osećaju otpor velikih spinerbajta dok ih vučete, čak i velikom brzinom.

Svaki multiplikator će sa lakoćom motati i spinere veličine 6 bez ikakve bojazni da će se nešto oštetiti.

Velike štuke leti obično vrebaju plen u nekom kršu a jedini dovoljno velik i skoro nezakačiv mamac je spinerbajt.

Zato ako želite da vam ribolov njima bude uživanje a ne mučenje izaberite multiplikator i neki multiplikatorski štap medijum akcije dužine 2,40 do 2,70 metara (DAM Effzet Evidence Cast 2,15 15-45g, ABU Garcia Venturi 802MH 2,44m 30-60g,  Casting Major Craft Tripple Cros Hard Rock Baitcasting TCX-902H/B 2,74 10-50g.

LOV ŠTUKE TROLINGOM

Kod nas je troling (povlačenje varalica čamcem sa elektro motorom) skoro nepoznata tehnika. U svetu je to jedna od tehnika koja donosi najviše ulova posebno na velikim jezerima i rekama.

Ipak, sve je više naših ljudi koji su shvatili da se ovo može koristiti i kod nas i to vrlo uspešno u lovu štuke.

Na Vlasinskom jezeru to je najproduktivnija tehnika ali i na kanalskoj mreži DTD. Lovi se većim dubokoroncima (Rapala Floating Magnum 11cm, Rapala X-Rap Magnum 15cm (S), Rapala Scatter Rap Tail Dancer 9 cm, Rapala Shadow Rap Deep 11cm) koji zaranjaju na dubine od 1,5 do 2m kojima se skine prednja trokraka zbog kačenja trave, a brzina čamca se prilagođava optimalnom radu varalice.

Čamcem sa elektro motorom se prelaze velike distance i samim tim se i izgledi za ulov povećavaju.

Važno je znati da se ovim sistemom love skoro uvek velike štuke jer su i varalice dužine od 9 do 15 cm.

Koje su ovde prednosti multiplikatora (Zebco Greath White Boat LH 30, ABU Garcia Silver MAX 2 DAM Quick ” BC 201)? Štap se drži u ruci i jako je važno da kočnica bude malo popuštena jer ako je sve podešeno ,,kruto” ima mnogo promašaja. Štuka treba da ,,usisa” varalicu a to će joj omogućiti ,,mekša” kočnica i štap srednje akcije od 2,7m (DAM Effzet 21 Jig and Shad 2,70 30-60g, Major Craft Crostage Hard Rock CRX-822H/B 2,50 10-50g, Formax Walker Cast 2,58 30-80g).

Onog trenutka kada osetite da je riba uzela mamac vi palcem zaustavite odmotavanje špulne, zategnete borbenu kočnicu koliko je potrebno i nastavite zamaranje ribe. Taj manevar je nemoguće brzo izvesti sa stacionarnim mašinicama.

Kod ovog načina ribolova možete koristiti i multiplikatore koji nisu namenjeni dalekim zabačajima ali su jači i imaju snažnije kočnice.

Share this post

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Validacija *


Proizvod je upravo dodat u Vašu korpu.: