Šaranske mašinice

Šaranske mašinice je do skoro karakterisao Baitrunner (bait runner), u poslednjim godinama tržištem su preovladale mašinice koje umesto baitrunner sistema koriste QD sistem brze prednje kočnice.

Baitrunner šaranske mašinice

ove mašinice karakteriše sistem slobodne špulne koji je odvojen od klasične prednje kočnice. Sistem slobodne špulne se sastoji od ručice(prekidača) koji se u većini slučajeva nalazi na zadnjem, bližem štapu, delu mašinice i aktivira slobodnu špulnu tj. odvaja je od prednje kočnice koja se koristi za zamaranje ribe. Da bi se ovakav sistem regulisao na mašinicu je dodata zadnja kočnica koja služi za regulaciju oslobađanja špulne. Zadnja kočnica na ovim mašinicama služi za podešavanje otpora u zavisnosti od daljine zabačaja i brzine vode na kojoj se peca.

Kada se pogleda spisak delova koji se sastoji od prednje kočnice kojom se zamara riba, klasičnog stopera sa prekidačem koji sprečava mašinicu da se okreće u nazad, baitrunner prekidača i zadnje kočnice jasno je da delova ima previše i da su klasične šaranske mašinice zbog toga teške.

baitrunner mašinice

Šaranske mašinice sa QD kočnicom

Sve nabrojane delove osim klsaičnog stopera možete da zaboravite na ovim šaranskim mašinicama jer se baitrunner karakteristike regulišu preko karbonske prednje kočnice QD (quick drag) koja od potpuno zaključanog do potpuno slobodnog stanja, ili obrnuto, špulne prelazi u svega jednom okretu kočnice. Tako je smanjena težina i veličina kućišta kao i povećana sigurnost i dugotrajnost smanjenjem pokretnih delova.

Šaranska mašinica sa QD kočnicom

Na barbels fishing forumu možete pročitati nešto više o ovoj temi kao i pročitati mišljenja ribolovaca o baitrunner i QD šaranskim mašinicama za pecanje.

 

Baitrunner masinice vrhunskog kvaliteta.
Najveća i najraznovsnija ponuda baitrunner masinica.Odlične cene i popusti na masinice za pecanje poznatih svetskih brendova.Baitrunner masinice u više veličina i broja prenosa u zavisnosti od tipa ribolova.Neke od njih u našoj ponudi su:masinice za pecanje Daiwa,Spro,Formax,Banax,Shimano, baitrunner masinice…i mnogi drugi poznati brendovi koji su zastupljeni u celokupnom svetu ribolova.Pogledajte našu ponudu i sami se uverite u naš kvalitet poslovanja.Bistro!